Przepisy

Muffinki z orzechami na bananach

Masz mocno dojrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić? Mamy pomysł na szybkie muffinki. Istnieje wiele pomysłów na ich wykonanie, można dodawać wiele składników, poczynając od mieszanki orzechów, a kończąc np na gruszce. Dziś proponujemy ciasteczka bez cukru – głównie dla najmłodszych.

 

 

Składniki:
– 1 szklanka mąki tortowej

– 2 jajka
– 2 bardzo dojrzałe banany (takie, które mają ciemną skórkę)

– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 garści  orzechów laskowych łuskanych (lub mieszanka orzechów)
– 3 kostki czekolady gorzkiej/białej
(-opcjonalnie można dodać połowę gruszki pokrojonej w kostkę)

 

Przygotowanie:
1. Przygotuj foremki do muffinek.
Ciasta powinno starczyć na 8 foremek.

Piekarnik nastaw na 180 st z termoobiegiem.

2. W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj olej i jajka.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, amarantus i rozdrobione orzechy laskowe.
Zetrzyj 2 kostki czekolady.

Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

3. Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki.
Wierzch posyp startą czekoladą.

4. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min.

 

Smacznego!

 

 

 
 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *