Orzechy warto jeść
Czy wiesz, że orzechy laskowe mają w sobie liczne wartości odżywcze? Są to jedne z najbardziej wartościowych bakalii. Jedząc je mamy mniejsze szanse na choroby związane z sercem. Natomiast przyszłe mamy mają większe szanse na zajście w ciąże.
Owoce drzewa laskowego dostarczają w 100g – ok 628 kcal. Składają się z tłuszczu (60%), węglowodanów (17%) i białka (15%). Spożywamy je w batonikach, musli, kremach, śniadaniach, deserach czy po prostu w zwykłych przekąskach. Są one najbardziej kaloryczne ze wszystkich orzechów, ale jedząc je w małych ilościach uzupełnimy nasz organizm w potrzebne wartości odżywcze.
W orzechach laskowych występuje dużo witaminy E. Ma za zadanie chronić organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi, np. redukuje ryzyko zawału. Odpowiada też za kondycje skóry, jej koloryt, nawodnienie i jędrność. Opóźnia oznaki starości. Brak witaminy E powoduje rozdrażnienie, słabszy wzrok, osłabienie mięśni, problemy z pamięcią i koncentracją, a nawet problemy z płodnością.
Występuje również witamina B (bez witaminy B12). Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego oraz gojenie się ran (witamina B1). Za prawidłowy proces trawienia i koncentracji odpowiada witamina B6, natomiast witamina B9 chroni przed anemią. Ta ostatnia to inaczej kwas foliowy, który zalecany jest wszystkim przyszłym mamom. Odpowiada za prawidłowy rozwój płodu oraz zmniejsza ryzyko wcześniejszego porodu.
W orzechach występuje magnez, który zapobiega w problemach ze stresem, bezsennością czy też skurczom mięśni. Fosfor, wapń, żelazo, cynk i potas wzmacniają kości, zęby i redukują zmiany trądzikowe.
Orzechy warto jeść!