Muffinki z orzechami na bananach
Masz mocno dojrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić? Mamy pomysł na szybkie muffinki. Istnieje wiele pomysłów na ich wykonanie, można dodawać wiele składników, poczynając od mieszanki orzechów, a kończąc np na gruszce. Dziś proponujemy ciasteczka bez cukru – głównie dla najmłodszych.
Składniki:
– 1 szklanka mąki tortowej
– 2 jajka
– 2 bardzo dojrzałe banany (takie, które mają ciemną skórkę)
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 garści orzechów laskowych łuskanych (lub mieszanka orzechów)
– 3 kostki czekolady gorzkiej/białej
(-opcjonalnie można dodać połowę gruszki pokrojonej w kostkę)
Przygotowanie:
1. Przygotuj foremki do muffinek.
Ciasta powinno starczyć na 8 foremek.
Piekarnik nastaw na 180 st z termoobiegiem.
2. W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj olej i jajka.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, amarantus i rozdrobione orzechy laskowe.
Zetrzyj 2 kostki czekolady.
Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
3. Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki.
Wierzch posyp startą czekoladą.
4. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min.
Smacznego!
|