Domowa nutella
Każdy zna krem orzechowy – słynną nutellę, ale nie każdy wie, że można ją przygotować samemu bez żadnych dodatkowych kalorii i słodzików. Należy tylko znaleźć odrobinę czasu i chęci, aby ją zrobić. Taką domową i z prosto mielonych orzechów laskowych. Posłuży do naleśników, tostów, ciast… i wielu innych. Na pewno posmakuje każdemu – małemu i dużemu. Przygotowując domową nutellę, można samemu określić jak bardzo ma być słodka. Można dodać miód, czekoladę, syrop klonowy i miksować na wiele sposobów – wedle uznania.
Składniki:
– 180 g orzechów laskowych łuskanych*
– 2 łyżki kakao
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżka syropu daktylowego (albo syrop klonowy/miód)
(jeśli lubisz na słodko można dodać trochę rozpuszczonej mlecznej czekolady)
Przygotowanie:
1. *Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Orzeszki wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez 10 min.
2.Podpieczone orzechy wysyp na czystą ściereczkę kuchenną.
Zawiń i trzyj zawartością ścierki do momentu, kiedy orzechy pozbędą się gorzkich skórek.
3.Przygotuj blender.
Wsyp do niego orzechy i blenduj do uzyskania piaskowej masy.
2. Do masy dodać pozostałe składniki: kakao, olej, mleko, syrop (ewentualnie rozpuszczoną mleczną czekoladę).
Wszystko zmiksować.
3. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Smacznego!